Skip to main content

Blog: Voorlezen aan je kind, waarom eigenlijk?

Je hoort waarschijnlijk vaker dat voorlezen goed is voor je kind. Maar waarom eigenlijk? Onze pedagogisch coach Natasja schreef er een miniblog over.

Deze week zijn de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Je hoort waarschijnlijk vaker dat voorlezen goed is voor je kind. Maar wat mist je kind nu eigenlijk als je het niet zou doen? Je praat immers veel met je kind en legt uit hoe dingen in elkaar steken. Dat zou de woordenschat toch genoeg moeten stimuleren?

Luisteren, concentreren en taalinzicht
Door leuke en spannende verhalen voorgelezen te krijgen en door naar plaatjes te kijken, leer je je kind om goed te luisteren en zich te concentreren. Het voorlezen aan aan je kind zorgt ervoor dat zijn/haar taalinzicht groter wordt.
In verhalen worden andere woorden en (complexere) zinnen gebruikt dan in de spreektaal. Hiermee kunnen kinderen hun woordenschat vergroten. Ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich, doordat ze in aanraking komen met boekentaal. Daarnaast leren ze oorzaken, gevolgen en verbanden herkennen.

Taalvaardigheden
Dreumesen en peuters begrijpen nog niet dat woorden ook in geschreven vorm betekenis hebben. Door het voorlezen komt je kind in aanraking met letters en wordt zijn/haar woordenschat vergroot. Als je je kind vanaf een jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn/haar taalvaardigheden zich sneller. Je kind zal minder moeite hebben met spellen en begrijpend lezen. Omdat begrijpend lezen voor veel schoolvakken en -opdrachten belangrijk is, zorgt de vertrouwdheid met boeken en taal ervoor dat je kind meer zelfvertrouwen heeft als hij/zij naar school gaat.

Sociale en emotionele vaardigheden
Ook de sociale en emotionele vaardigheden van je kind worden gestimuleerd door het voorlezen. Kinderen leren bijvoorbeeld om zich in te leven in de personages in de verhalen en om emoties die erin voorkomen te herkennen. Emoties, zoals angst en verdriet, kun je bespreken na het voorlezen van een boek waarin die emoties voorkomen. Ook lastige zaken, zoals ziekte of overlijden, kun je begrijpelijker maken door erover voor te lezen. De meeste kinderangsten of impactvolle gebeurtenissen zijn in boeken terug te vinden.

Stimuleren van de fantasie
Door regelmatig voor te lezen, zet je je kind aan het denken over dingen die hij/zij zelf nog nooit heeft meegemaakt en stimuleer je de fantasie. Maar ook de illustraties en de beschrijvingen in de tekst kunnen ervoor zorgen dat kinderen gaan fantaseren. Fantaseren zorgt ervoor dat een kind zich dingen in kan beelden, gevoelens of ervaringen kan uiten én leert verwerken. Denk hierbij ook aan angsten de baas worden.

Nieuwsgierig maakt leergierig
Tijdens een fijn voorleesmoment maken de hersenen dopamine aan. Niet alleen zorgt dat stofje ervoor dat je kind (en jij waarschijnlijk ook!) een goed gevoel krijgt. Het helpt ook om beter te leren en maakt je kind aandachtiger voor wat hij/zij hoort en ziet. Daarnaast maakt dopamine nieuwsgieriger en nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer leren!